Honlap-menü

Az Ön belépési neve Vendég | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Vendég | RSS

Gyermeksegélyező Alapítvány

Hétfő, 2017-12-18, 2:07 AM

Az adományozó társaságokat (cégeket) érintő legfontosabb

jogszabályi rendelkezések összefoglalása

1. Az adományok típusai

A közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény (továbbiakban "Ksztv.") rendelkezései szerint a közhasznú szervezet támogatóját, ha az a társasági adó alanya, a közhasznú szervezet létesítő okiratában rögzített céljaira adott támogatás után társasági adó kötelezettséget érintő kedvezmény, tartós adományozás esetén pedig, a támogatás második évétől külön kedvezmény illeti meg.

Ezzel a rendelkezéssel összhangban a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (továbbiakban "Taotv.") rendelkezései szerint az adózás előtti eredményt csökkenti az adomány. A Taotv. definíciója szerint az adomány

• a közhasznú szervezet, a kiemelkedően közhasznú szervezet részére

• a közhasznú tevékenység, illetve a kiemelkedően közhasznú besorolást megalapozó közfeladat támogatására, a külön törvényben meghatározott egyház részére tevékenysége gyakorlására

• az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül adott

1. támogatás,

2. juttatás,

3. térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke,

4. térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értéke,

Nem minősül adománynak az olyan juttatás, amelyet valamely olyan szervezet kap, amely nem rendelkezik a bírósági nyilvántartásba bejegyzett közhasznú, vagy kiemelkedően közhasznú jogállással.

Nem minősül továbbá adománynak az olyan juttatás, amely esetében az ügylet valós tartalma alapján megállapítható, hogy az nem szolgálja, vagy csak látszólag szolgálja a közhasznú, a közérdekű célt. Szintén nem minősül adománynak az olyan juttatás, amely a Taotv.-ben meghatározottakon túl vagyoni előnyt jelent (1) az adományozónak, (2) az adományozó tagjának (részvényesének), (3) vezető tisztségviselőjének, (4) felügyelő bizottsága vagy (5) igazgatósága tagjának, (6) könyvvizsgálójának, illetve (7) ezen személyek vagy a magánszemély tag (részvényes) közeli hozzátartozójának. Nem minősül azonban vagyoni előnynek az adományozó nevére, tevékenységére történő utalás.

Tartós adományozás a Ksztv. szerint a közhasznú szervezet és támogatója által írásban kötött szerződés alapján nyújtott pénzbeli támogatás, ideértve az értékpapír átadását is. A tartós adományozás tárgyában kötött szerződésben a támogató arra vállal kötelezettséget, hogy a támogatást

• a szerződéskötés (szerződésmódosítás) évében és az azt követő legalább három évben

• évente legalább egy alkalommal

• azonos vagy növekvő összegben

• ellenszolgáltatás nélkül adja.

Nem számít ellenszolgáltatásnak, ha a közhasznú szervezet a közhasznú szolgáltatása nyújtása keretében utal az adományozó nevére, tevékenységére.

Tartós adományozásra is érvényesek az adományozás tekintetében fent felsorolt általános feltételek.

Közcélú adománygyűjtés

A Ksztv. tartalmaz néhány rövid rendelkezést a közcélú adománygyűjtés szabályairól. Ennek megfelelően a közhasznú szervezet nevében vagy javára történő adománygyűjtés nem járhat az adományozók, illetőleg más személyek zaklatásával, a személyhez fűződő jogok és az emberi méltóság sérelmével.

A közhasznú szervezet nevében vagy javára történő adománygyűjtés csak a közhasznú szervezet írásbeli meghatalmazása alapján végezhető. Ezt a rendelkezést fontos figyelembe venni az esetleges visszaélések elkerülése végett.

További fontos szabály, hogy a közhasznú szervezet részére juttatott adományokat a könyv szerinti, ennek hiányában a szokásos piaci áron kell nyilvántartásba venni.

2. Az adományozók

Kedvezmények

Az adózás előtti eredmény csökkentéseként

a) közhasznú szervezet (és egyház) támogatása esetén az adomány teljes összege és tartós adományozás esetén az első teljesítést követő évtől ezen a jogcímen adott adomány további 20 százaléka (összesen az adomány 120%-a), de együttesen legfeljebb az adózás előtti eredmény 20 százaléka érvényesíthető ,

b) kiemelkedően közhasznú szervezet támogatása esetén az adomány másfélszerese és tartós adományozás esetén az első teljesítést követő évtől ezen a jogcímen adott adomány további 20 százaléka (összesen az adomány 170%-a), de együttesen legfeljebb az adózás előtti eredmény 20 százaléka érvényesíthető.

Akiknek már...

... segítettünk